بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی اروند

بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی اروند...

کرونا ویروس (پیشگیری و درمان)

کرونا ویروس (پیشگیری و درمان)

کرونا ویروس (پیشگیری و درمان)

شناخت بیماری کرونا و راه های پیشگیری از آن

ویروس مرگبار کرونا با سرعت غیرقابل باوری در حال پیشروی است و از چین به سایر نقاط جهان گسترش یافته است. با توجه به ماهیت این ویروس مرموز مسلما کرونا به ایران هم وارد خواهد شد. این ویروس مرموز که از چین شروع شده، مانند غده‌ای بدخیم در حال انتشار و گسترش است و به مهم‌ترین تهدید در حوزه سلامت تبدیل شده‌ است.

با توجه به اینکه ورود این ویروس به کشور ما مانند همه نقاط دیگر جهان قطعی است، می بایست اطلاعات کامل و جامعی در مورد این ویروس خطرناک داشته باشیم.

معرفی ویروس کرونا:

  • ویروس کورنا چیست

واژه “کروناویروس” از کلمه لاتین “corona” یا کلمه یونانی “κορώνη” به معنی تاج یا هاله گرفته شده‌است. این واژه به مشخصه ظاهری ویریون‌ها (شکل عفونی ویروس) که در زیر میکروسکوپ الکترونی دیده می‌شود، اشاره دارد که حاشیه‌ای از سطح بزرگ و پیازدار داشته و یادآور تصویری از یک تاج سلطنتی یا تاج خورشیدی است.

کروناویروس‌ها (Coronaviruses) خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که بیماری‌های مختلفی را از سرماخوردگی معمولی گرفته تا سندرم حاد و شدید تنفسی یا همان سارس (SARS) ایجاد می‌کنند. این بیماری به نام سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه (Middle East respiratory syndrome coronavirus) شناخته شده‌است که به اختصار MERS-CoV خوانده می‌شود.

  • ساختار ویروس کورنا

ساختار کروناویروس‌ها نیز دارای یک ژنوم RNA معمولی است.افرادی که هم‌زمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کروناویروس‌ها هستند. معمولاً شدت سرماخوردگی که کروناویروس عامل آن باشد بیشتر است. کرونو ویروس‌ها که پس از راینو ویروس‌ها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند، بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی می‌شوند. اگرچه کرونو ویروس‌ها بیشتر در حیوانات دیده می‌شوند، اما برخی از انواع آن‌ها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تشخیص اینکه علت بیماری کرونو ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است، چرا که برخلاف راینو ویروس‌ها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو می‌کنند.

  • ویروس کرونا از کجا آمد؟

موسسه ویروس شناسی ووهان کانون منشا شیوع ویروس جدید کرونا را خفاش اعلام کرد. ترتیب ژن این ویروس ۹۶ درصد همانند ویروس خفاش است.

ویروس کرونا، در سال ۱۹۳۷ از ویروس برونشیت عفونی در پرندگان کشف شد. این ویروس ها ،مسئول ۱۵ تا ۳۰ درصد از سرده های رایج هستند و در طول ۷۰ سال گذشته، دانشمندان دریافته اند که ویروس کرونا می تواند موش ها، سگ ها، گربه ها، بوقلمون ها، اسب ها، خوک ها و گاو را آلوده کند. مقاله MNT بر روی انواع مختلف ویروس کرونا انسانی، علائم آنها، نحوه انتقال آنها و دو بیماری خطرناک مشتق از آن :SARS و MERS تحقیق کرده است.

ویروس «سارس» در سال ۲۰۰۲ از کشور چین نشات گرفته و منجر به مرگ بیش از ۷۰۰ نفر در دنیا شد و ویروس «سندروم تنفس خاورمیانه» در سال ۲۰۱۴ از کشور عربستان شروع و منجر به مرگ بیش از ۸۰۰ نفر شد که هر دو این ویروس‌ها از انواع جهش یافته کروناها بودند.

  • کرونا بسیار مسری است

کرونا، نوعی از ویروس ها هستند که به طور معمول بر دستگاه تنفس پستانداران، از جمله انسان، تأثیر می گذارند. آن ها با سرماخوردگی، پنومونی و سندرم حاد تنفسی شدید (سارس) همراه بوده و همچنین می توانند روی روده تاثیر بگذارند.

کرونای چین که از استان یوهان در این کشور شایع شده، تاکنون منجر به مبتلا شدن افراد زیادی در تمام قاره‌های دنیا شده است که در بررسی‌های انجام شده اکثر مبتلایان به نوعی با این استان ارتباط داشتند.  ویروس کرونا به هر کشور و هر جای دنیا می تواند برود و ایجاد بیماری و مرگ و میر کند و بالقوه هیچ کشوری مصون از این بیماری نیست و می تواند به کشور ما نیز سرایت کند.

کرونا ویروس‌ها زئونوتیک هستند، به این معنی که هم به انسان‌ها و هم به حیوانات منتقل می‌شوند. کرونا ویروس به سیستم تنفسی حمله می‌کند و منجر به آسیب‌هایی در ریه می‌شود. این ویروس بسیار مسری است و از طریق تماس با هر چیزی که به آن آلوده شده باشد، تنفس، سرفه یا عطسه، قابل‌ انتقال است.

درصدی از مبتلایان به کرونا ویروس ممکن است بعد از یک هفته الی ۱۰ روز دچار ذات‌الریه هم شوند که در آن زمان شرایط متفاوت است و بیمارانی که دچار عفونت شدید تنفسی باشند، بستری می‌شوند و علی‌رغم اینکه بیماری درمان دارویی ویژه‌ای ندارد، آنها را تحت مراقبت قرار می‌دهند تا بتوانند این دوره را طی کنند.

  • کرونا ویروس کشنده تر از سارس

این بیماری به علت همه گیری بسیار بالا، تعداد زیادی از افراد را بیمار کرده و موارد مرگ و میر را افزایش داده و این در حالی است که درمان اختصاصی و واکسنی هم برای درمان و پیشگیری ندارد.

با شیوع بیماری تنفسی سارس در سال ۲۰۰۳، در مجموع ۸ هزار و ۱۰۰ نفر به آن مبتلا شدند. در مقایسه، ویروس کرونا که شیوع آن از اواخر دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در چین شروع شد، تاکنون نزدیک به ده ها هزار نفر را در جهان مبتلا کرده است.

درمان بیماری کرونا:

  • کرونا دارو و واکسن ندارد

ویروس کرونا تاکنون هیچ واکسن و دارویی ندارد بنابراین مهمترین اقدام در برابر این بیماری پیشگیری و رعایت اصول بهداشتی است.

  • بچه ها مبتلا به کرونا نمی شوند

ویروس جدید کرونا از حیوان به انسان منتقل شده و اکثر افراد مبتلا به این ویروس بالای ۴۰ سال داشته اند و جوان ترین بیمار مبتلا به ویروس جدید کرونا ۱۳ یا ۱۴ سال داشته که این فرضیه را قوی می کند که ویروس کرونا بر روی بچه های کوچک اثرگذار نیست.

  • تلاش برای کشف داروی بیماری کرونا

دو داروی مخصوص HIV را برای درمان این دارو استفاده کردند. مشاهده شده که این داروها در درمان این افراد تاثیراتی داشته است اما برای بسیاری از بیماری‌های ویروسی دارویی وجود ندارد.

جمعی از پژوهشگران «دانشگاه منچستر» با همکاری پژوهشگران «دانشگاه ژنو» و پژوهشگران «مؤسسه پلی‌تکنیک فدرال لوزان» موفق به توسعه مواد ضد ویروسی جدیدی از شکر شده‌اند که می‌توان از آن برای مقابله با بیماری‌های ویروسی مانند کرونا ویروس استفاده کرد.

این کشف می‌تواند منجر به یک درمان امیدوارکننده برای بیماری‌هایی مانند تبخال (سرماخوردگی)، ویروس سین‌سیشیال تنفسی، هپاتیت C و HIV  و ویروس زیکا شود. ویروس سین‌سیشیال تنفسی (Respiratory Syncytial Virus) با ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی، شایع‌ترین علت بیماری دستگاه تنفسی تحتانی در نوزادان و نیز مهم‌ترین پاتوژن در کودکان کم سن است.

دکتر «ساموئل جونز»  (Samuel Jones) از دانشگاه منچستر گفت: ما با موفقیت مولکول جدیدی طراحی کردیم، این یک قند اصلاح شده است که دارای طیف گسترده‌ای از خواص ضد ویروسی است.

  • اختراع دستگاهی برای تشخیص ویروس کرونا

«شرکت فناوری زیست شناسی سان سو ره» (Sansure biotech) دستگاه جعبه ای شکلی برای تشخیص ویروس کرونا ابداع کرد که به تایید اداره ملی نظارت و مدیریت مواد دارویی چین رسیده و مجوز هم گرفته است اختراع این دستگاه به طور موثری از شیوع کرونا جلوگیری خواهد کرد. از روز چهارشنبه (۹ بهمن)، این فناوری برای تشخیص ویروس کرونا جدید در بیمارستان ها مورد استفاده قرار گرفته است. روش استفاده از آن ساده و راحت است به طوری که یک کاربر می تواند با استفاده از یکی از این دستگاه ها روزانه بیش از ۱۰۰۰ بیمار مشکوک به کرونا را معاینه کند.

  • پیشگیری تنها راه قطعی برای مقابله با ویروس کرونا

در حالت کلی باید با فرض این که همه چیز و همه جا آلوده به این ویروس است، از خود مراقبت کنیم. راه‌های انتقال این بیماری را از دو طریق تنفسی و تماسی  است. به منظور پیشگیری از این بیماری استفاده از ماسک و پرهیز از ارتباط با افراد بیمار و سرماخورده الزامی است، از طرفی شدیداً تاکید می‌شود تا افراد از روبوسی و دست دادن پرهیز کنند.

به منظور جلوگیری از بیماری کرونا ویروس جدید از راه تماسی، باید افراد به طور مداوم و بسیار زیاد نسبت به شست و شوی دست‌ها با محلول‌های الکلی اقدام کنند.

  • تغذیه مناسب برای پیشگیری از ابتلا به کرونا

به طور کلی توصیه می شود مردم ویتامین c، سبزیجات و میوه‌جات زیاد مصرف کنند زیرا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و در مقابل ویروس کرونا مقاوم عمل می کند.

مطالب مرتبط